Blog

Wil je zelf ook je verhaal doen op onze blog?
Laat het ons mouillé via info@myaddon.be

Onze visie: weg van stigmatisatie

De term stigmatisatie wordt vaak gebruikt als een persoon of object in een bepaald hokje geduwd wordt. Het gaat heel vaak over eenzijdige eigenschappen die aan iemand worden toegeschreven en die kunnen leiden tot vooroordelen, zoals bij mensen met een (fysieke) beperking. In sommige gevallen kan stigmatisatie zelfs leiden tot discriminatie.

De oorsprong van stigmatisatie

Waar komt stigmatisatie nu eigenlijk vandaan? Stigmatisatie bestaat eigenlijk al zolang de mens bestaat. Het is een soort beschermingsmechanisme om onzekerheid uit de weg te gaan en voor veiligheid te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer iemand geconfronteerd wordt met een persoon met een (fysieke) beperking, probeert men het altijd een beetje te negeren. Dit doen ze omdat ze het zelf niet willen of er niet geconfronteerd mee willen worden.

Het effect van stigmatisatie op personen die ermee geconfronteerd worden valt niet te onderschatten. Het kan leiden tot discriminatie, maar zelfs ook tot zelfstigmatisatie. In dat geval zijn de personen met de beperking slachtoffer van hun eigen stigmatisering en dit kan ernstige gevolgen hebben voor het mentaal welbevinden van deze persoon.

Olympische Spelen voor helden

Er zijn heel wat initiatieven die stigmatisatie willen tegengaan, bijvoorbeeld bij mensen met een (fysieke) beperking. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de Paralympische Spelen. Hetzelfde als de Olympische Spelen, maar voor mensen die al wat meegemaakt hebben. Hun doel is om het stigma te doorbreken door te laten zien wat deze atleten allemaal kunnen. Tijdens deze Spelen gaat het niet om de beperking maar om de sport. Ook de Invictus Games, een sportevenement voor militairen en veteranen die gewond zijn geraakt, is hier een voorbeeld van. Heel wat bekende mensen, onder andere Prince Harry, zetten zich achter deze initiatieven.

Kunnen we evolueren naar een wereld zonder stigmatisatie?

Het succes van de Paralympische Spelen toont aan dat het stigma inderdaad doorbroken kan worden. 2 belangrijke zaken hierin zijn: educatie en het bespreekbaar maken. Alleen door het onderwerp bespreekbaar te maken in de maatschappij en mensen informatie te geven kan er iets aan gedaan worden. Door het veranderen van een visie kan het stigma doorbroken worden.

Ook My Add On springt in de bres tegen stigmatisatie

Door innovatieve producten te ontwikkelen die niet alleen praktisch maar ook mooi zijn probeert My Add On haar steentje bij te dragen in de strijd tegen stigmatisatie. De visie van My Add On is streven naar een toegankelijke maatschappij voor iedereen zonder stigmatisatie. Dit wordt ook meteen doorgetrokken in de missie "to empower and include". De realisatie van deze visie en missie gebeurd door trendy hulpmiddelen te maken op een inclusieve manier. Zo proberen we het stigma mee te doorbreken. My Add On is dan ook vol voor inclusie en tegen stigmatisatie.

Bronnen: Bron 1, bron 2

Related Posts

My Add On gaat wegens succes voor een tweede WinWin-lening!
My Add On gaat wegens succes voor een tweede WinWin-lening!
My Add On gaat wegens succes voor een tweede WinWin-lening! Ook voor jou interessant ...     IETS VOOR JOU? Steun My...
Read More
Vandaag is het Wereld ALS dag
Vandaag is het Wereld ALS dag
Wereld ALS-dag. Bij velen bekend door de ice-bucket challenge. wanneer men de vraag stelt wat ALS nu exact inhoudt zi...
Read More
Nooit meer pijnlijke armen met de MyGelbow voor krukken
Nooit meer pijnlijke armen met de MyGelbow voor krukken
Ons nieuwste product, de MyGelbow, hebben we laten testen door enkele frequente gebruikers van krukken. Lees mee wat ...
Read More
Language
EN
Open drop down
français fr