CrossCare 2.0

Een springplank voor zorginnovaties

Het CrossCare-initiatief bevordert en versnelt zorginnovaties en ondersteunt deze actief. Dit project draagt bij aan de evolutie en implementatie van nieuwe zorgoplossingen (producten, diensten, concepten) door middel van een speciale zorgproeftuinomgeving. Het beschikt ook over een fonds dat projecten op het gebied van zorginnovatie financieel kan ondersteunen. CrossCare opent de deur naar het realiseren van zorginnovaties op grotere schaal. Als een grensoverschrijdend initiatief van Interreg Vlaanderen-Nederland biedt het zowel praktische als financiële ondersteuning. Met acht zorgproeftuinen in zowel Vlaanderen als Nederland, biedt CrossCare eindgebruikers de mogelijkheid om zorginnovaties uit te testen en verder te ontwikkelen.

Het eerste succesvolle project van CrossCare (2016-2021) zag Vlaamse en Nederlandse zorgproeftuinen 30 zorginnovaties ondersteunen. Op 17 mei 2023 keurde Interreg Vlaanderen-Nederland de volgende fase, ‘CrossCare 2.0’, goed. Dit vervolgproject zal de komende drie jaar verder werken aan het faciliteren van de ontwikkeling en implementatie van innovaties in de zorg- en welzijnssector.

Bedrijven en zorgorganisaties die innovatieve oplossingen ontwikkelen, kunnen financiële hulp ontvangen uit het ‘CrossCare-innovatiefonds’, tot €100.000 per organisatie. Daarnaast ondersteunen de zorgproeftuinen, langs beide kanten van de grens, de geselecteerde organisaties ook door het demonstreren, testen en evalueren van innovaties met eindgebruikers. Die zorgproeftuinen zijn gespecialiseerd in co-creatie en het testen in real-life situaties met zorggebruikers en professionals, en bieden hun expertise kosteloos aan in dit project.

Ons project: myRamp

Bij My Add On zijn we trots op ons project myRamp, waarbij we ons richten op de ontwikkeling van de meest compacte en lichte mobiele oprijplaat voor actieve manuele rolstoelgebruikers. Onze doelgroep bestaat uit mensen die zelfstandig en actief willen zijn en voldoende kracht hebben om hun manuele rolstoel zelf te bedienen. Wanneer zij op stap gaan, worden zij vaak geconfronteerd met ontoegankelijke drempels. De huidige oplossingen zijn volgens hen veel te zwaar en onhandig om zelfstandig te gebruiken. Met myRamp streven we ernaar om de autonomie van onze gebruikers te vergroten en valrisico’s te verminderen. We dragen bij aan een inclusievere samenleving door gebruikers in staat te stellen zelfstandig ontoegankelijke drempels te overwinnen, waardoor ze meer controle hebben over hun eigen mobiliteit.

Bij My Add On staat het luisteren naar onze gebruikers centraal in het innovatieproces. Daarom is het testen van myRamp met de meest gebruikte rolstoelen in België en Nederland een essentieel onderdeel van onze R&D. De zorgproeftuinen zijn hierin een ideale partner, aangezien ze ons helpen om onze oprijplaat perfect af te stemmen op de behoeften van de gebruikers.

De samenwerking met Nederlandse zorgorganisaties is van groot belang voor de marktintroductie van myRamp. Naast onze ambitie om in Nederland te groeien, streven we naar een strategisch partnerschap met een Nederlandse distributeur om onze aanwezigheid daar te versterken en onze producten, waaronder myRamp, aan te passen aan de lokale marktbehoeften.

Het verkrijgen van terugbetaling van instanties zoals het RIZIV/VAPH in België en vergelijkbare organisaties in Nederland is van groot belang voor onze eindgebruikers. Daarom is onze grensoverschrijdende samenwerking met de Zorgproeftuinen essentieel. De waardevolle expertise en ondersteuning van de Nederlandse zorgorganisaties zijn onmisbaar voor het succesvol op de markt brengen van myRamp. We zijn overtuigd dat deze synergie tussen onze innovatie en de expertise van de Nederlandse partners zal bijdragen aan het succes van myRamp, en we zijn enthousiast om deze samenwerking verder uit te bouwen.

#