Speciale dag voor de verpleegkundigen!

12 mei 2020

12 MEI: DAG VAN DE VERPLEGING

Hoewel 12 mei 1820 (exact 200 jaar geleden) bij jou wellicht geen belletje doet rinkelen, is het toch een belangrijke dag, namelijk de geboortedatum van Florence Nightingale. Vanwege haar talrijke contributies ten voordele van de verpleegkunde werd 12 mei dan ook door het International Council of Nurses (ICN) uitgeroepen tot International Nurses Day. Een dag dat al sinds 1974 in het teken staat van het vieren van alle verpleegkundigen over heel de wereld. Nightingale verwierf haar iconische status vooral tijdens de Krimoorlog waarin ze de organisatie voor het verzorgen van gewonde soldaten leidde (Zo kreeg ze de bijnaam ‘De vrouw met de lamp’).

Door haar nalatenschap met revolutionaire visie op vlak van hygiëne en verzorging, gebruik van statistiek, baanbrekend onderzoek, opleiden van verpleegkundigen en schrijven van verschillende vormen van literatuur wordt ze aanzien als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Door haar grote inzet is ze ook een belangrijk figuur in de strijd voor vrouwenemancipatie en feminisme geworden.

Florence Nightingale
Lady with the lamp: refererend naar Florence Nightingale die ’s nachts met lantaarn in de hand gewonde soldaten verzorgde.

NURSES: A VOICE TO LEAD – NURSING THE WORLD TO HEALTH

Dit is het thema dat het ICN (International Council of Nurses) koos voor de dag van de verpleging 2020. Gezien de wereldwijde COVID-19 pandemie geldt dit thema des te meer. Het belang van verplegers en verpleegsters is zelden zo hoog geweest. 12 Mei is nu dus een dag waarop we de verpleegkundigen die dag in dag uit levens redden waarbij ze hun eigen gezondheid riskeren te prijzen voor hun onbaatzuchtige diensten.

Het is nu het moment om nog eens extra stil te staan bij hetgeen zij al allemaal verrichten, ze te bedanken maar ook ondersteunen en de moed erin te houden. Ken je mensen in de zorg, bel ze dan op, stuur een brief, maak een tekening of knutsel iets in elkaar, je kan het zo gek niet bedenken. Maar houd je vooral nog steeds volledig aan de maatregelen zodat het virus zich niet verder verspreid en hun voortreffelijke inzet niet voor niets is!

International Nurses Day 2020

Dit artikel is geschreven door:
Toon Verreu
Community builder My Add On
Stagiair Marketing

Bronnen: https://www.icn.ch/news/international-nurses-day-nurses-deserve-praise-thanks-protection-amid-covid-19 https://www.icn.ch/what-we-docampaigns/international-nurses-day

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
WhatsApp

Lees verder:

My Add On groeit snel, maar om ons tempo te behouden hebben we financiële steun nodig. We streven naar het ophalen van 50.000 euro via Win-Winleningen om onze plannen waar te maken.
Het ondernemersbloed kruipt waar het niet kan gaan… Freekje Van Schuylenbergh, alias Mevrouw LEF, is daar zo’n mooi voorbeeld van. En haar bijnaam? Die kreeg ze niet zomaar...
We vielen in de prijzen in de categorie ‘Consumer’ met MyBlanket, een trendy regendeken om je benen te beschermen op de rolstoel 🚀
#