Hoewel er slechts van 2 soorten veelvuldig gebruik gemaakt wordt, zijn er nog heel wat andere soorten krukken. Er is voor elk verschillend kwaaltje wel een ander type kruk te vinden.
VERSCHILLENDE SOORTEN KRUKKEN
De meest gebruikte en dus ook bekendste krukken in België zijn de onderarmkrukken. Deze gebruik je bijvoorbeeld als je een gebroken been hebt of na een operatie. Maar ook personen die moeilijker te been zijn, bijvoorbeeld door een fysieke beperking, gebruiken vaak dit soort krukken.
Omdat je handen een groot deel van je gewicht opvangen en steunen op de handvaten zijn ze een vaak voorkomende oorzaak van pijnlijke handen en polsen. Een ander veel voorkomend probleem bij dit type krukken is dat ze makkelijk omvallen wanneer je een hand wil vrijmaken of je ze tijdelijk aan de kant wenst te zetten.
Een variatie op de onderarmkruk is de onderarmkruk met gesloten elleboogsteun. Het voordeel van deze kruk is dat ze vasthangen aan je armen en je ze dus niet kan laten vallen. Een nadeel is dat je minder vlot een arm kan vrijmaken en de kruk dus blijft bengelen als je bijvoorbeeld je telefoon wenst op te nemen.
Een andere vaak voorkomend type kruk is de okselkruk. Deze laten je toe steeds een rechte houding aan te nemen doordat ze onder de oksels geplaatst worden. Ze zijn niet erg belastend voor je polsen en worden soms aangeraden om de druk op de polsen te verlichten. Echter, okselkrukken geven minder bewegingsvrijheid dan onderarmkrukken. En, bij onjuist gebruik kan er zelfs een aandoening die bekend staat als krukverlamming ontstaan door druk op de zenuwen in de oksel.
In Amerika blijft dit toch het meest gebruikte kruktype. Tevens is het ook de oudste kruksoort zoals je in een vorig artikel met betrekking tot de geschiedenis van krukken kon lezen.
De gutter crutch is een type kruk die je niet zo snel zal tegenkomen. Deze kruk heeft speciale handvaten, waarop de handen als het ware kunnen rusten. De gutter crutch wordt vaak gebruikt door reumapatiënten, die dus niet al te veel kunnen steunen op hun gewrichten.
Een laatste type is de hands-free crutch of de kniekruk, deze kruk bevestig je aan het gekwetste been. Het voordeel van deze kruk is dat je je handen niet moet gebruiken om te stappen en je hiervan dus ook geen kwaaltjes kan ervaren. De uitdaging bij deze kruk is dat de gebruiker reeds over een behoorlijk evenwicht moet beschikken om zich zonder vallen voort te bewegen. Daar het gewicht ook deels op de knie terecht komt, ervaren sommige gebruikers wel pijn in de betreffende knie.
ZOALS IN DE FILMS
Okselkrukken zie je vaak opduiken in Amerikaanse films, maar deze kom je in België amper tegen. Hoe komt dat? In de Verenigde Staten worden er bij een letsel meestal okselkrukken aangeraden, terwijl in Europa en andere delen van de wereld de voorkeur gegeven wordt aan onderarmkrukken.
Een mogelijke verklaring hiervoor is een cultureel gegeven. Okselkrukken zouden de Amerikanen meer het gevoel geven dat het om een tijdelijk letsel gaat, terwijl onderarmkrukken de indruk van een letsel voor lange termijn zouden geven. Onderarmkrukken worden in de Verenigde Staten dan ook vaak gebruikt als dagelijks hulpmiddel om te wandelen.
VERBETERDE ERVARING DOOR MY ADD ON
Lopen met krukken kan heel wat kwaaltjes met zich meebrengen, zoals pijnlijke handen of armen. Dit is waar My Add On verandering in wil brengen. De MySleeve en de MyGelbow zijn eenvoudig te bevestigen op de kruk, waardoor het comfort en de stabiliteit verhoogd wordt.
De MySleeve is een krukhoes voor het handvat om meer comfort te bieden en handpijn te vermijden. De MySleeves (krukhandvatcovers) zijn speciaal ontwikkeld voor de handvaten van standaard niet-anatomische elleboogkrukken. Ze passen op al deze types krukken en zijn daarmee dus universele krukhoezen. In deze krukhoezen zit ook telkens op de top een magneetje dat ervoor zorgt dat de krukken tegen elkaar kunnen klikken. Daardoor staan de krukken veel stabieler en vallen ze niet om. Je krijgt dus stabiele krukken.
De MyGelbow is een eenvoudige transparante gel die de drukpunten op de onderarm gelijkmatig gaat verdelen. De MyGelbow plaats je op het ‘armkuipje’ van de kruk. Het past ook op alle soorten elleboogkrukken en is daarmee, net zoals de MySleeve, universeel. De MyGelbow is dus een verzachting aan de elleboog. Ze vermijdt irritaties en zorg voor een goede steun aan de onderarm.
Wil je graag weten hoe onze gebruikers de MySleeve ervaren? Lees er alles over in ons eerder artikel over onze gebruikerstesten.