Onze visie: weg van stigmatisering

6 april 2021

De term stigmatisering wordt vaak gebruikt als een persoon of object in een bepaald hokje geduwd wordt. Het gaat heel vaak over eenzijdige eigenschappen die aan iemand worden toegeschreven en die kunnen leiden tot vooroordelen, zoals bij mensen met een (fysieke) beperking. In sommige gevallen kan stigmatisering zelfs leiden tot discriminatie.

DE OORSPRONG VAN STIGMATISERING

Waar komt stigmatisering nu eigenlijk vandaan? Stigmatisering bestaat eigenlijk al zolang de mens bestaat. Het is een soort beschermingsmechanisme om onzekerheid uit de weg te gaan en voor veiligheid te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer iemand geconfronteerd wordt met een persoon met een (fysieke) beperking, probeert men het altijd een beetje te negeren. Dit doen ze omdat ze het zelf niet willen of er niet geconfronteerd mee willen worden.

Het effect van stigmatisering op personen die ermee geconfronteerd worden valt niet te onderschatten. Het kan leiden tot discriminatie, maar zelfs ook tot zelfstigmatisering. In dat geval zijn de personen met de beperking slachtoffer van hun eigen stigmatisering en dit kan ernstige gevolgen hebben voor het mentaal welbevinden van deze persoon.

OLYMPISCHE SPELEN VOOR HELDEN

Er zijn heel wat initiatieven die stigmatisering willen tegengaan, bijvoorbeeld bij mensen met een (fysieke) beperking. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de Paralympische Spelen. Hetzelfde als de Olympische Spelen, maar voor mensen die al wat meegemaakt hebben. Hun doel is om het stigma te doorbreken door te laten zien wat deze atleten allemaal kunnen. Tijdens deze Spelen gaat het niet om de beperking maar om de sport. Ook de Invictus Games, een sportevenement voor militairen en veteranen die gewond zijn geraakt, is hier een voorbeeld van. Heel wat bekende mensen, onder andere Prince Harry, zetten zich achter deze initiatieven.

KUNNEN WE EVOLUEREN NAAR EEN WERELD ZONDER STIGMATISERING?

Het succes van de Paralympische Spelen toont aan dat het stigma inderdaad doorbroken kan worden. 2 belangrijke zaken hierin zijn: educatie en het bespreekbaar maken. Alleen door het onderwerp bespreekbaar te maken in de maatschappij en mensen informatie te geven kan er iets aan gedaan worden. Door het veranderen van een visie kan het stigma doorbroken worden.

OOK MY ADD ON SPRINGT IN DE BRES TEGEN STIGMATISERING

Door innovatieve producten te ontwikkelen die niet alleen praktisch maar ook mooi zijn probeert My Add On haar steentje bij te dragen in de strijd tegen stigmatisering. De visie van My Add On is streven naar een toegankelijke maatschappij voor iedereen zonder stigmatisatie. Dit wordt ook meteen doorgetrokken in de missie “to empower and include”. De realisatie van deze visie en missie gebeurd door trendy hulpmiddelen te maken op een inclusieve manier. Zo proberen we het stigma mee te doorbreken. My Add On is dan ook vol voor inclusie en tegen stigmatisering.

Bronnen: Bron 1bron 2

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
WhatsApp

Lees verder:

My Add On groeit snel, maar om ons tempo te behouden hebben we financiële steun nodig. We streven naar het ophalen van 50.000 euro via Win-Winleningen om onze plannen waar te maken.
Het ondernemersbloed kruipt waar het niet kan gaan… Freekje Van Schuylenbergh, alias Mevrouw LEF, is daar zo’n mooi voorbeeld van. En haar bijnaam? Die kreeg ze niet zomaar...
We vielen in de prijzen in de categorie ‘Consumer’ met MyBlanket, een trendy regendeken om je benen te beschermen op de rolstoel 🚀
#