Vorige week las je hier hoe je best met krukken loopt, vandaag gaan we dieper in op hoe je je comfort kan verhogen wanneer je met krukken moet lopen. Het is niet altijd makkelijk om met krukken te gaan, zeker als je het niet gewoon bent. De krukken vallen vaak om, of ze doen pijn aan je handen.
Hier zijn enkele waardevolle tips om je comfort te verbeteren en de pijn te verminderen:
Tip 1: Draag comfortabele schoenen
Het is belangrijk om stevige schoenen te dragen wanneer je met krukken stapt. Als je maar op één been kan steunen, komt al je gewicht terecht op dat ene been. Zorg er ook voor dat je schoenen kiest die je makkelijk kan aan- of uitdoen. Ga overbelasting tegen en zorg voor stevige en comfortabele schoenen om vermoeidheid tijdens het stappen te vermijden. Geen slippers of pantoffels dus!
Tip 2: Strekken, strekken en nog eens strekken
Wanneer je met krukken stap, komt niet alleen meer druk terecht op het been waarop je steunt, maar ook op je armen. Je armen strekken is dus de boodschap. Om je comfort te verhogen, hou je je kruk naast je lichaam met gestrekte armen en probeer je zoveel mogelijk te stappen zoals je dat normaal zou doen.
Als je met twee krukken loopt, verplaats ze dan telkens samen. Zo steun je maximaal op beide krukken.
Loop je met slechts een kruk? Zet die dan aan de gezonde kant van je lichaam. Til je slecht been en je kruk gelijk op en verplaats dan je goede been.
Zo verlicht je de druk op je handen en schouders, en ga je spierpijn tegen.
Tip 3: Veilig traplopen?
Trappen en krukken? Geen ideale combinatie. Is er een lift in de buurt? Neem die dan maar. Moet je toch de trap gebruiken? Wees dan zeker extra voorzichtig als je de trap neemt met krukken. Enkele voorzorgsmaatregelen om ongelukken bij traplopen met krukken te voorkomen:
- Loop aan de kant van de leuning en zet je kruk in het midden van de trede. Dat is de veiligste manier.
- Is er iemand bij jou? Vraag die persoon dan om je tweede kruk vast te houden (als je er 2 hebt, natuurlijk).
- Moet je omhoog? Gebruik dan eerst je gezonde been om je mee af te zetten. Zo blijft de kruk naast je ‘slechte’ been staan om je zoveel mogelijk ondersteuning te bieden.
- Moet je de trap af? Dat kan voorwaarts, maar ook achterwaarts. Als je achterwaarts afdaalt, heb je meer steun door de leuning. Als je voorwaarts gaat, dan kijk je best zoveel mogelijk de diepte in om zeker te zijn dat de kruk niet wegschiet en dat je benen stevig op de trede staan.
Tip 4: Verhoog je comfort met mySleeve
Ervaar jij ook pijnlijke handen als je je krukken gebruikt? De mySleeve biedt je extra grip en voorkomt irritaties, ideaal voor pijnlijke handen bij het lopen met krukken. Dit siliconen hoesje trek je zo over je bestaande krukhandvat!
Wat de mySleeve nu juist zo goed maakt?
- Zorgt voor een stevige en comfortabele grip.
- De gelpatch herverdeelt de drukpunten en voorkomt zo dat je handen pijn gaan doen.
- De magneet in het uiteinde van elke mySleeve zorgt ervoor dat je 2 krukken tegen elkaar ‘vast’ kan klikken, waardoor ze niet langer omvallen.
- Is er toch een kruk omgevallen? Geen probleem! Dankzij mySleeve kan je de omgevallen kruk weer oppikken, zónder je te moeten bukken.
- mySleeve past op elk standaard krukhandvat!
Maar ook de myGelbow, een gelpatch voor de armsteun van je kruk, kan je ongemak aanzienlijk verminderen.
- Net zoals de mySleeve, herverdeelt de gelpatch de drukpunten, maar dan op je onderarm. Minder wrijving = minder irritatie!
- Het oppervlak voelt aan als een zachte lederstructuur en zorgt ervoor dat je huid kan ademen. Veel beter dan dat harde plastiek van je kruk!
- De myGelbow is oneindig herbruikbaar. Je kan hem gewoon afwassen onder stromend water en laten drogen aan de lucht.
Zin om ze uit te proberen? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Als je ze beiden aankoopt, krijg je nu een leuke korting 🤩 Ontdek nu onze package deal!
Probeer het zelf uit!
Lopen op krukken is allesbehalve leuk, maar gelukkig zijn er manieren om het allemaal net iets minder vervelend te maken.
Welke ga jij uitproberen? 😉
PS. Benieuwd naar wat onze gebruikers vinden van de mySleeve? Wij vroegen aan enkele van hen om hun ervaring met de mySleeve voor krukken te delen!
Auteur: Justine Cottenie