Lopen met krukken, hoe moet dat nu eigenlijk?

15 december 2020

Krukken, sommige onder ons lopen ermee, hebben er mee gelopen of zullen er misschien ooit wel eens mee moeten lopen. Met krukken stappen lijkt zeer vanzelfsprekend, maar het is toch moeilijker dan het eruitziet. Je zorgt er best voor dat je geen andere delen van je lichaam overbelast. Schenk dus voldoende aandacht aan hoe je best met krukken stapt.

Waarom met krukken lopen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen met krukken moeten lopen, de ene al wat ernstiger dan de andere. Het typische voorbeeld is de tijdelijke ondersteuning die ze bieden bij een beenbreuk, of operatie aan de knie of heup. Dat noemt men ook wel eens de ‘onbelaste mobilisatie’, waarbij je het gekwetste lichaamsdeel niet mag belasten wanneer je stapt. Krukken bieden stabiliteit en ondersteunen het genezingsproces.

Hoe gebruik je krukken correct?

Het is belangrijk dat je krukken op de juiste manier gebruikt. Een belangrijke eerste stap is om de krukken correct af te stellen op jouw lengte.

Hoe je dat doet? Zet rechtopstaand de krukken iets voor je uit, laat je armen ontspannen langs je en zorg ervoor dat de handvaten op dezelfde hoogte als je polsen komen. De armsteun komt best net onder je elleboog.

(Bron foto’s)

Hoe stap je met krukken?

De juiste staptechniek met 2 krukken

Wanneer je je gekwetste been niet mag belasten:

 1. Om goed te stappen met krukken, zorg je er eerst voor dat je beide krukken tegelijk naar voor zet.
 2. Let erop dat je het gekwetste been boven de grond houdt, steun er zeker niet op!
 3. Vervolgens steun je op de krukken. Zet een stap naar voor met je gezonde been, tot net voorbij de krukken.
 4. Herhaal deze beweging. Oefening baart kunst!

(Bron foto’s)

Mag je je gekwetste been wel gedeeltelijk belasten? Dan mag je het gekwetste been wel op de grond zetten, maar je mag er niet echt op steunen:

 1. Zet de krukken iets voor je uit, zorg ervoor dat je goed tussen de krukken past.
 2. Zet je geopereerde been naar voor tussen de krukken, let erop dat je er niet met je volle gewicht op steunt.
 3. Daarna zet je een stap naar voor met je gezonde been terwijl je goed steunt op de krukken.

De juiste staptechniek met 1 kruk

In sommige gevallen kan het zijn dat je best met 1 kruk loopt.

 1. Hou de kruk aan de kant van het gezonde been.
 2. Zet eerst de kruk en het geopereerde been tegelijk naar voor.
 3. Steun op de kruk en zet nu ook je gezonde been naar voor.
 4. Zorg ervoor dat je je gewicht zoveel mogelijk op de kruk zet, niet op je gekwetste been.

 

(Bron foto’s)

 

Comfortabel met krukken lopen? Dat kan ook!

✅ Last van pijnlijke handen?
Kies voor meer comfort en gebruik de handvathoes van My Add On met gepatenteerde geltechnologie die de schokken in je handen en polsen opvangt. Je voelt meteen het verschil! Bovendien bevat de hoes magneten waardoor je niet meer moet bukken voor een gevallen kruk. Ontdek mySleeve vandaag nog!

✅ Last van pijn aan je onderarm?
Gebruik de herkleefbare gelpatch met gepatenteerde geltechnologie die irritatie voorkomt. myGelbow past op elk type elleboogkruk en biedt steun over de hele breedte van je arm. Lees er alles over.

✅ Wil je je saaie krukken pimpen?
Gedaan met die medische uitstraling. myCover tovert je saaie kruk of wandelstok om in een hip accessoire én geeft je een leuk gevoel telkens je naar je krukken grijpt. Dit stokhoesje is er in 4 unieke patronen! 🤩 Bestel nu je favoriet!

 

Lopen met krukken brengt heel wat (extra) ongemakken met zich mee, en dat kan vermoeiend zijn. Vaak zorgt het voor pijnlijke handen en armen, iets waar wij bij My Add On verandering in willen brengen! Met de mySleeve en de myGelbow haal je duurzame bescherming voor de handvatten in huis, die de druk op je handen en armen aanzienlijk verminderen. Daardoor wordt kruklopen voor jou nét iets comfortabeler.

Graag weten hoe gebruikers de mySleeve ervaren? Lees meer over onze gebruikerstesten met de mySleeve!

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
WhatsApp

Lees verder:

My Add On groeit snel, maar om ons tempo te behouden hebben we financiële steun nodig. We streven naar het ophalen van 50.000 euro via Win-Winleningen om onze plannen waar te maken.
Het ondernemersbloed kruipt waar het niet kan gaan… Freekje Van Schuylenbergh, alias Mevrouw LEF, is daar zo’n mooi voorbeeld van. En haar bijnaam? Die kreeg ze niet zomaar...
We vielen in de prijzen in de categorie ‘Consumer’ met MyBlanket, een trendy regendeken om je benen te beschermen op de rolstoel 🚀
#