Heb je al eens stilgestaan bij de uitvinding van de kruk? Velen onder ons hebben wel ooit al eens hun been gebroken en krukken moeten gebruiken. Dit ingenieuze voorwerp bestaan al meer dan 5000 jaar. Ze zijn afgebeeld op eeuwenoude hiërogliefen en schilderijen. Toch is de moderne kruk zoals we hem nu kennen slechts 100 jaar oud.
De kruk is een simpel maar ingenieus hulpmiddel voor mensen die minder mobiel zijn. Als je je been hebt gebroken kan je toch nog naar je werk. Daarnaast is het ook van levensbelang voor mensen met aangeboren aandoeningen zoals multipele sclerose of bepaalde spierziektes.
De eerste kruk
Het hoeft daarom ook niet te verbazen dat de eerste krukken door de oude Egyptenaren werden gebruikt sinds 3000 voor Christus. Dit waren simpele T-vormige stokken, genaamd de okselkruk. Dit type kruk is de meest gebruikte doorheen de geschiedenis. De kruk is bijna even oud als de beschaving zelf.
De evolutie
De eerste echte vernieuwing kwam er in 1915 door de Fransman Emile Schlick. Deze ingenieur creëerde de onderarmkruk. Door de Eerste Wereldoorlog waren deze krukken dan ook erg populair bij soldaten.
In de jaren 50 verbeterde de Amerikaanse ingenieur en politicus Anders Lofstrand Jr de onderarmkruk. Hij paste de kruk zodanig aan zodat de gebruiker zowel de lengte van de kruk als het onderarmgedeelte zelf kon aanpassen. De onderarmkruk blijft tot op de dag vandaag de populairste in Europa.
Rond dezelfde tijd kreeg Thomas Fetterman polio. Hierdoor moest hij zelf krukken gebruiken waardoor zijn schoudergewrichten ontstoken. Dit motiveerde hem om enkele jaren later betere okselkrukken te maken. In 1988 produceerde hij krukken waarvan de punt schokken absorbeerde. Niemand minder dan Bill Clinton gebruikte deze innovatie van Fetterman.
De recentste vernieuwing
De recentste verbetering aan de krukken is de MySleeve gemaakt door het Belgische bedrijf My Add On. De MySleeve is een hoes die op het handvat van bijna elk type kruk past. Dankzij het gebruik van een gelpatch op het krukhandvat, worden de drukpunten in de handen beter verdeeld. Hierdoor hebben gebruikers een comfortabelere grip op de kruk, niet langer last van pijnlijke handen en voorkomt het blaren op de handen. Daarnaast vallen de krukken niet meer om dankzij ingebouwde magneten in de hoes. Zo wordt ook meteen het openen van deuren, opnemen van een gsm, aan de kant zetten van krukken eenvoudiger daar de krukken tegen elkaar vastklikken.
Benieuwd wat onze gebruikers vinden van de MySleeve? Ontdek het hier
Author : Lennert Suykerbuyk