Een blik in het leven van rolstoeltennisser Jef Vandorpe

15 mei 2020

Jef Vandorpe

Profiel

Naam: Jef Vandorpe
Leeftijd: 18 jaar
geboorteplaats: Sint-Niklaas
topsport: rolstoeltennis
studierichting: rechten, Universiteit van Antwerpen
achtergrondinfo: Jef vandorpe kreeg op 8,5-jarige leeftijd de diagnose Perthes toegewezen, waardoor hij nu in een rolstoel zit. Jef Vandorpe, topsporter én student rechten. Hoe vult hij zijn dagen in quarantaineperiode? 15de staan op de wereldranglijst van het rolstoeltennissen, hoe voelt dat? Hoe -on earth- kan hij zijn topsport combineren met zijn studies rechten? Op deze vragen en meer gaan we dieper in, in dit artikel, want over deze jongeman zullen we zeker en vast nog horen!

Wanneer wist je: “rolstoeltennis, dat is iets voor mij”?

Voor Jef zijn diagnose kreeg, was hij een echte spring in ’t veld. “Ik deed allerlei activiteiten zoals: scouts, volleybal, jiujitsu en zwemmen. Tennissen had ik toen nog nooit geprobeerd, maar mijn ouders wilden me inschrijven voor een tenniskamp die zomervakantie. Dit hebben ze nooit kunnen doen, want mijn diagnose van Perthes stak hier een stokje voor. Mijn ouders wilden mij heel graag laten voortbewegen. Zo kwamen zij op het idee om me rolstoeltennis te laten proberen. En met succes zo blijkt! (lacht)”

Welke opofferingen moet jij maken als topsporter?

“Uiteraard kruipt er veel tijd in het trainen en reizen naar het buitenland. De opofferingen kunnen variëren van de kleinste zaken, tot grotere, belangrijke. Vroeger moest ik bijvoorbeeld vaak verjaardagsfeestjes en familiefeesten missen. De opoffering is uiteraard nooit plezant, maar als je ziet wat je ervoor in de plaats krijgt, valt dit allemaal erg goed mee.”

Is plannen een belangrijke factor in jouw leven?

“Nog een beter woord om het te omschrijven dan plannen, is de ideale balans vinden tussen alles (de combinatie topsporter en studies rechten, nvdr). Het is moeilijk om op voorhand te zeggen welk moment ik zal werken voor school of wanneer ik vrije tijd heb. Het kan zijn dat ik een zware training achter de rug heb en gewoon als ik in de zetel lig ter plekke zou in slaap vallen. Door die balans te vinden, kan ik mijn drukke leven dus meer structuur in blazen.”

Wat doe jij zoal om jou te ontspannen?

“Ik ben gek op het lezen van een goed boek, ook een goede serie of film kunnen me wel smaken. Tijdens de quarantaineperiode skype ik ook graag eens met mijn vrienden om zo toch nog het sociaal contact te behouden.” Zo zie je maar dat hij als topsporter zich ook gewoon ontspant zoals jij en ik.

Hoe pak jij het trainen aan in tijden van quarantaine?

“Ik ben dankbaar dat het trainen nog kan doorgaan, ondanks deze periode.”Jef mocht blijven doortrainen, omdat hij zeer waarschijnlijk zou meedoen aan de paralympische spelen, eind augustus. Helaas zijn deze nu ook gecanceld, net als alle toernooien tot en met 12 juli. Ondanks dit alles is Jef nog altijd zeer gemotiveerd: “Ik kan nu meer de focus leggen op taakgeoriënteerde doelen, in plaats van resultaatgericht. Op deze laatste moet ik me vooral focussen wanneer ik naar een toernooi toe train.”

Hoe ervaar je het om als 15de op de wereldranglijst rolstoeltennis te staan?

Bij deze vraag aarzelde Jef toch even. “Niet speciaal, het is gewoon mijn sport die ik zeer graag doe. Ik heb veel ambitie om nog beter, verder en hogerop te komen in de ranglijst. Aan paralympische sporten wordt er in het algemeen veel minder aandacht besteed dan de gewone sporten, dit brengt dan ook een zekere bescheidenheid met zich mee.”

Heb jij een gouden raad die je wil meegeven?

“Niet opgeven, wat er ook gebeurt blijven doorgaan en vooruitkijken! Je kan alleen maar leren van het verleden en die kennis gebruiken nu en in de toekomst; dan kan iedereen veel meer aan dan wat hij of zij zelf verwacht.” Mooie boodschap van topsporter rolstoeltennis Jef Vandorpe! Ik wil Jef Vandorpe heel erg hard bedanken, dat hij op ons voorstel is ingegaan & voor het aangename en vlotte gesprek! Topsport op zo’n hoog niveau beoefenen, dit nog eens combineren met studies rechten en toch zo down to earth blijven … Hij is een voorbeeld voor ons allen, Bedankt om ons te inspireren, Jef!

dit artikel is geschreven door:
Anke Wyffels
Community builder My Add On
Stagiair Marketing

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
WhatsApp

Lees verder:

My Add On groeit snel, maar om ons tempo te behouden hebben we financiële steun nodig. We streven naar het ophalen van 50.000 euro via Win-Winleningen om onze plannen waar te maken.
Het ondernemersbloed kruipt waar het niet kan gaan… Freekje Van Schuylenbergh, alias Mevrouw LEF, is daar zo’n mooi voorbeeld van. En haar bijnaam? Die kreeg ze niet zomaar...
We vielen in de prijzen in de categorie ‘Consumer’ met MyBlanket, een trendy regendeken om je benen te beschermen op de rolstoel 🚀
#