Charles (20): “Je beseft niet hoeveel kracht je lichaam nodig heeft om een stap te zetten.”

8 december 2020

Charles Gadeyne is een 20-jarige student uit Brussel. Hij zit op kot in Kortrijk en studeert daar Sportjournalistiek. Charles had onlangs een ongeval in de fitness waarbij een gewicht op zijn achillespees viel. Daardoor moest hij een tijd op krukken lopen. “Het was niet mijn eerste keer op krukken, maar de trappen op kot waren wel een uitdaging.”

Charles-lopen-met-krukken

 

KRUKKEN: DE HEL?

Door te trainen of te sporten komen blessures wel vaker voor bij hem. “Nu is dat voor mij geen probleem meer. De eerste keer toen ik op krukken moest lopen was dat wel lastig. Mijn balans veranderde compleet omdat ik het niet gewoon was. Het heeft toen een aantal dagen geduurd voordat ik er goed mee kon lopen. Trappen zijn vooral een probleem. Op kot is er geen lift, dus ik moet trappen gebruiken. Dat was een uitdaging. Het belastte mijn armen vooral, maar ik moest ook steunen op mijn andere been. Je beseft soms niet hoeveel kracht je lichaam nodig heeft om een stap te zetten.”

Krukken zijn niet bepaald handig of gebruiksvriendelijk. “Een plaats ervoor vinden is verschrikkelijk. Als ik nu een ruimte binnenkom, zoek ik meteen naar geschikte plaatsen om mijn krukken te zetten. Dan nog vallen ze om of valt er iemand anders over. Ik krijg ook altijd blaren op mijn handen. Door met krukken te lopen komt een grote druk op je handen, dus dat zorgt voor een bijkomend probleem. Ik heb al een paar keer krukken moeten gebruiken, die problemen zijn er iedere keer. Lees hier hoe je je comfort met krukken kan verhogen.

“Ik was in shock, ik wist dat er pijn was, maar ik voelde niets”

Charles speelt semiprofessioneel rugby bij Olympique Marcquois Rugby in Rijsel, Frankrijk. Daar was hij aan het fitnessen toen hij een fitnessbar van 20 kilogram op zijn achillespees liet vallen. “Ik ben sterk afhankelijk van mijn lichaam, ik heb het nodig om te sporten. Toen ik dat ongeval had, raakte ik meteen in paniek. Ik begon te hyperventileren, ik was echt in shock. Op dat moment voelde ik geen pijn, maar ik wist wel dat er pijn was.” Eerst leek het op een blauwe plek, maar toen de situatie escaleerde belde zijn ploeg toch de ambulance.

De ambulanciers brachten de eerste zorg aan. Er werd meteen een brace rond zijn voet gedaan en hij kreeg beademing. In het ziekenhuis was het een ander verhaal. “Dat was verschrikkelijk. Ze hebben mij onderzocht, ik moest onder de scanner en toen zeiden ze dat mijn voet gebroken was en ik ook nog een zware kneuzing had aan mijn achillespees. Toen werd ik op straat gezet, ik kreeg geen gips of verband. Ik stond met een gebroken voet op straat zonder hulp. Ik moest zelf vragen naar krukken, ik moest ze ook zelf halen. Dat is het leven van een sporter zeker, je moet ook leren omgaan met blessures, want het is onvermijdelijk.”

Heb jij net zoals Charles heel wat frustraties aan lopen met krukken? Onze MySleeve kan hiervoor een oplossing bieden!

Auteur: Justine Cottenie

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
WhatsApp

Lees verder:

My Add On groeit snel, maar om ons tempo te behouden hebben we financiële steun nodig. We streven naar het ophalen van 50.000 euro via Win-Winleningen om onze plannen waar te maken.
Het ondernemersbloed kruipt waar het niet kan gaan… Freekje Van Schuylenbergh, alias Mevrouw LEF, is daar zo’n mooi voorbeeld van. En haar bijnaam? Die kreeg ze niet zomaar...
We vielen in de prijzen in de categorie ‘Consumer’ met MyBlanket, een trendy regendeken om je benen te beschermen op de rolstoel 🚀
#