Week van de Urologie: Waarom praten over urineverlies zo belangrijk is

Waarom praten over urineverlies zo belangrijk is

Week van de urologie

Eén op vier mannen boven de vijftig en één op drie vrouwen hebben last van urineverlies. Dat wil zeggen dat de kans groot is dat er in uw directe omgeving mensen zijn die er last van hebben, of misschien hebt u er zelf last van. De week van de urologie roept op om het taboe hierrond weg te werken. Start-up Entusia wil hieraan bijdragen en ontwikkelde mooi en wasbaar ondergoed voor mensen die last hebben van urineverlies. 

Het taboe rond urineverlies is groot. Inge Vandendriessche, kinesitherapeute gespecialiseerd in de bekkenbodemtherapie, ondervindt dat dagelijks: “Ik heb een patiënt in behandeling die geopereerd is aan de prostaat. Opmerkelijk is dat hij zijn omgeving vertelt dat hij aan zijn been geopereerd werd en niet aan zijn prostaat. Hij is daarmee niet alleen: er zijn nog patiënten die het moeilijk vinden om hulp te zoeken. Ik heb patiënten die zich pas bij mij aanmelden met een briefje dat al twee jaar verstreken is. Het is dus duidelijk nog een groot taboe,” vindt Vandendriessche. 

Rechts: Inge Vandendriessche; links (patiënte)

De meest voorkomende oorzaken van urineverlies bij mannen ouder dan 50 zijn een prostaatoperatie, overgewicht of ouderdom. Bij vrouwen komt het vaak voor bij de zwangerschap, na de bevalling, door de menopauze, of ook door de leeftijd

Vandendriessche roept op om te praten over urineverlies, met vrienden, familie of lotgenoten. Fernand Fonteyne, prostaatkankerpatiënt en voorzitter van de prostaatkankerlotgenotenvereniging Think Blue Vlaanderen, beaamt dat: “Het kan je plots overkomen, maar samen vechten we er tegen. Onze maandelijkse voordrachten zorgen voor regelmatig contact met lotgenoten, een luisterend oor en hoopvolle gesprekken. Zo bieden we een belangrijke meerwaarde.” 

Zowel Vandendriessche als Fonteyne roepen op om professionele hulp te zoeken. Dankzij bekkenbodemtherapie kunnen heel wat patiënten van middelmatig (geutjes) verlies naar licht (druppels) urineverlies gaan. In sommige gevallen geraken ze er zelfs helemaal vanaf. Bij middelmatig urineverlies zijn mensen toegewezen op inlegbare pads of pampers, wat heel confronterend kan zijn. “Er is een groot verschil tussen licht en middelmatig urineverlies”, vindt Fernand, “want bij licht verlies is het verlies makkelijker en vooral discreter op te lossen. Ik gebruik al sinds vorig jaar de herbruikbare Entusia boxers en voel me veel veiliger en zelfzekerder.” 

Links: Fernand Fonteyne (Think Blue Vlaanderen); rechts: Hans Versmissen (Entusia)

Hans Versmissen, oprichter van Entusia, is zich bewust van dit probleem en wil mee het taboe aanpakken. De bal ging aan het rollen toen zijn broer in 2012 zijn Canadese vriendin leerde kennen. In haar thuisland was ze medeoprichtster van een bedrijf dat mooi, stijlvol én wasbaar ondergoed ontwikkelt voor dames die last hebben van licht urineverlies.
Hans wist van een toenmalige collega dat ook zij last had van ongewenst urineverlies en dat ze het er moeilijk mee had. Daarom besloot Hans er iets aan te doen.

“Ik was verbaasd toen ik hoorde hoeveel mensen kampen met urineverlies,” vertelt Hans. “Het verbaasde me nog meer dat er weinig of geen goede oplossingen voor hen zijn. Ik besloot om afspraken te maken met urologen, gynaecologen, incontinentie-artsen, vroedvrouwen, bekkenbodemkinesisten en alle andere vakmensen die in hun professionele omgeving in contact komen met ongewenst urineverlies. Zij kennen dit probleem natuurlijk al langer en waren allemaal heel geïnteresseerd in het herbruikbare ondergoed.” Al deze reacties hebben Hans aangezet om Entusia op te richten en het taboe mee te helpen bestrijden.

 

Wat is er zo speciaal aan het ondergoed van Entusia? Het absorberende ondergoed is betrouwbaar, comfortabel en stijlvol. Op die manier doorbreekt Entusia het taboe en geeft het zowel mannen en vrouwen hun zelfvertrouwen terug. Bovendien zijn de slips herbruikbaar en dus goed voor het milieu.

Zowel Inge Vandendriessche (bekkenbodemspecialiste), Fernand Fonteyne (prostaatkankerpatiënt) als Hans Versmissen (Entusia) roepen op om erover te praten. Door professionele hulp te zoeken kan het probleem worden aangepakt en het taboe worden verbroken.